Ingrediente:
2 porții
- 250 g năut
- 3 căței usturoi
- 1 buc frunză de dafin
- 1 buc ou
- 1 lingură pudră de canepă
- după necesitate pesmet
- 1 legătură pătrunjel, coriandru
- 1 linguriță semințe chimen
- 100 ml ulei pentru prăjit
- 30 ml ulei măsline
- 1 buc ceapă medie
- 1 linguriță pastă de ardei
- 1 linguriță pastă de tomate
- 200 ml bulion roșii
- 1 praf organo
- 1 praf busuioc
- câteva ramuri oregano și cimbrișor proaspăt
- după gust sare și piper proaspăt măcinat
Se pune năutul la înmuiat de cu seara în apă cu sare, binențeles după ce se spală bine. Dimineața se pune la forfotit cu un cățel de usturoi și frunză da dafin. Pentru sosul de roșii tăiem ceapa și usturoiul brunoise sau mărunt și le călim la foc mediu în ulei de măsline. După câteva minute, atunci când ceapa începe să se rumenească adăugăm pasta de ardei și cea de roșii și gătim, amestecând cu atenție 1 min, două. Adăugăm puțina sare, bulionul, oregano, busuiocul și puțină apa dacă este cazul.
Lăsăm 15-20 minute și reglăm gustul cu sare, piper și puțin zahăr dacă este prea acid sosul. Când năutul este gata îl dăm prin mașina sau îl blendăm așa mai grosier cu verdeață tocată mărunt, semințele de chimen, oul, pudra de canepă și pesmetul dacă este cazul, sare piper. Le facem forma de chiftea ca în imagine și le lăsăm pe o tavă descoperită o oră-două la frigider să se lege și zvânte. După care se prăjesc în ulei. Se servesc cu sos de roșii și ierburile proaspete.